TPM (Total Productive Maintenance)

Total Productive Maintenance is een zeer concrete verbetermethode die uit een stappenprogramma bestaat. Hierbij draait het om productiviteitsverbetering met als doel machinebeschikbaarheid optimaliseren. Machine beschikbaarheid drukken we uit in Overall Equipment Effectiveness, kortweg OEE genoemd. De OEE verbetert dankzij inspanningen van kleinschalige multidisciplinaire teams en betrokkenheid op de werkvloer. Niet voor niets geldt de methode als startpunt voor een World Class-programma. In een later stadium kunnen ook Lean- en Six Sigma-aspecten worden meegenomen. TPM geldt soms zelfs als startvoorwaarde voor Lean.

 

MyPlantFloor OEE Software helpt u om snel en blijvend uw OEE te verbeteren. Naar product

 

Wilt u meer weten over TPM? Klik dan hier.

 

Van probleemaanpak tot oplossing

Het fundament onder een efficiënt productiebedrijf is een goed functionerend machinepark zodat u tussenvoorraden kunt afbouwen en langzaam aan klantorder gestuurd produceren kunt gaan denken. In de eerste fase worden teams samengesteld met medewerkers van diverse afdelingen. Dit team gaat meestal m.b.v. OEE software als eerste de verliesgevende factoren bepalen. Daarna wordt er een probleemaanpak geformuleerd die in de praktijk wordt gebracht. Tenslotte wordt op de werkvloer gekeken hoe er in de werkelijke situatie met het probleem wordt omgegaan.

OEE formule - Overall-Equipment-Effectiveness - OEE-berekenen - OEE-berekening-met-MyPlantFloor - TPM

TPM: Realtime inzicht in de machineperformance

Het uitgangspunt van Total Productive Maintenance is dat iedereen zich verantwoordelijk moet voelen voor de maintenance van het machinepark. Maintenance omvat de begrippen ‘voortgang’, ‘verbetering’ en ‘onderhoud’. De TPM-filosofie gaat er overigens vanuit dat de machine het slechtst functioneert direct na de aanschaf. TPM streeft ernaar om systematisch (verborgen) gebreken kenbaar te maken en blijvend weg te nemen. Het uiteindelijke doel van TPM is het verhogen van OEE per machine.

 

MyPlantFloor van Agilitec BV is van toegevoegde waarde op de volgende punten:

  • verbeterteams krijgen gedetailleerd inzicht in alle historische OEE data van orders, diensten, machines, verliezen etc….
  • de optie onderhoudsbeheer helpt u om het preventief onderhoud beter te stroomlijnen en om autonoom onderhoud mogelijk te maken
  • operators krijgen meer interactie met onderhoud

 

Meer informatie

Vraag vrijblijvend meer informatie aan of bekijk de demonstratie.

TPM Total Productive Maintenance pilaren

Voordelen van Total Productive Maintenance

Invoering van de TPM-methode levert:

  • Een verbetering van de productiviteit (tot wel 70%)
  • Een aanzienlijk hogere effectieve productietijd
  • Een verbeterde productkwaliteit
  • Een significante kostenbesparing (tot wel 30%)
  • Een vermindering van onderhoudsinspanningen
Agilitec logo