MES (Manufacturing Execution System)

Om bedrijfsprocessen zo flexibel mogelijk te maken waardoor productiebedrijven sneller op (markt)veranderingen kunnen anticiperen, is een snelle data uitwisseling tussen business-software en de werkvloer een belangrijke voorwaarde. Het manufacturing execution system (MES) is een informatiesysteem dat informatie uitwisselt tussen de business en productie. MES monitort en stuurt productieprocessen aan.

 

Het label ‘manufacturing execution system’ kan niet aan iedere softwareoplossing die productieprocessen aanstuurt of registreert worden gekoppeld. Het gaat hierbij namelijk vaak om een deeloplossing. MES software biedt een controlefunctie over het gehele productieproces, waaronder primair kostencalculaties, planning en controle van de productieorders, monitoring van batchproducties,etc. Door het afbouwen van voorraad verbetert de doorlooptijd en leverbetrouwbaarheid. Voorraad- en orderverwerkingskosten verminderen en er ontstaat meer inzicht in KPI’s waardoor gefundeerde beslissingen kunnen worden genomen. Kortom, MES is zowel een realtime systeem als een data-archief met gegevens uit het verleden.

 

De grootste toegevoegde waarde van een reguliere MES oplossing ligt vaak meer op het gebied van papierloos produceren dan op het verbeteren van beschikbaarheid en benuttingsgraad van het machinepark. Iets wat essentieel is voordat je bijvoorbeeld kunt denken aan het afbouwen van voorraadniveaus.

 

MyPlantFloor Manufacturing Execution

MyPlantFloor is ’s werelds eerste configureerbare en dus betaalbare out-of-the-box MES oplossing. Online realtime inzicht van OEE, productieplanning en documentatie vormt de basis die aangevuld kan worden met functies voor bijvoorbeeld: traceability, procesdata collectie, omsteltijd verbetering, magazijnbeheer, gereedschapbeheer, onderhoudsbeheer en nog veel meer.

OEE software en MES systeem - MES-software - Productiesoftware in 1 systeem

Voordelen van het Manufacturing Execution System

  • Verbeteren van de doorlooptijd
  • Optimaal plannen gebaseerd op de actuele situatie en informatie
  • Verbeteren van de levertijdbetrouwbaarheid
  • Verhogen van de machinebezetting
  • Reduceren van het energieverbruik
  • Automatisch verwerken van productiedata
  • Foutreductie door elektronische, geautomatiseerde koppelingen

Inzicht met MES-software

De implementatie van MES-software geeft, productiebedrijven meer inzicht. Met dit inzicht kunnen zij beter plannen, nemen verliezen af en verbeteren rapportages. MyPlantFloor biedt u realtime toegang tot de status van machines. De softwareoplossing, die OEE-software combineert met MES functionaliteit, is toepasbaar in vrijwel alle industriële omgevingen. Hierdoor is geautomatiseerde data 24 uur per dag, zeven dagen per week inzichtelijk. Data die direct toepasbaar is voor berekeningen en op eenvoudige wijze kan worden gevisualiseerd.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over MES? Klik dan hier. Implementatie van een Manufacturing Execution System (MES) of Overall Equipment Effectiveness-software vraagt om kennis van industriële automatisering, ICT, techniek en productieprocessen. Kennis die Agilitec BV heeft gebundeld in het MyPlantFloor product. Optioneel kan MyPlantFloor worden uitgebreid met extra modules.

Processen verbeteren en optimaliseren met MyPlantFloor?

Vraag een demonstratie aan! Weten wat MyPlantFloor in uw situatie kan opleveren? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan.

Agilitec logo